In m’n praktijk merk ik dat veel mensen niet weten wat hyaluronzuur is en krijg ik daar regelmatig vragen over. Als er één ingrediënt toegejuicht wordt in de cosmetica, dan is het wel hyaluronzuur. Het is een antirimpelbelofte, en dus zit het tegenwoordig in veel verzorgingsproducten verwerkt. Wat is er zo bijzonder aan hyaluronzuur, hoe werkt het en wat moet je nog meer weten wanneer je dit ingrediënt tegenkomt in je huidverzorging?
Wat is hyaluronzuur?
Hyaluronzuur is een stofje dat vocht in de huid kan aantrekken en vasthouden. De grootste kracht van hyaluronzuur is het binden van grote hoeveelheden vocht en vult daarmee de ruimtes tussen de cellen. Ook wel een wondermiddel genoemd dat succesvol wordt ingezet bij huidverbetering. Hyaluronzuur wordt ook wel hyaluronan of hyaluronaat genoemd, het is geen zuur, maar een suiker (glycosaminoglycaan). Het is een lichaamseigen stof en ongeveer 50 % van het hyaluronzuur is te vinden in de huid zowel in de opperhuid als in de diepere huidlagen. Ook in je gewrichten en je ogen vind je hyaluronzuur. Naarmate we ouder worden neemt hyaluronzuur in de huid af dat resulteert in veroudering van de huid (rimpelvorming). Bij vrouwen is de voorraad al met circa vijftig procent verminderd rond veertigjarige leeftijd. Dat betekent: de huid houdt minder goed vocht vast, wordt dunner, droger en minder zacht, is minder veerkrachtig en vertoont fijne lijntjes en rimpels. Blootstelling van de huid aan zonlicht versnelt de vermindering van je hyaluronzuurvoorraad nog eens extra. Je huid gebruikt het hyaluronzuur dan om bescherming tegen Uv-straling op te bouwen.
Hyaluron een kampioen in hydratatie
Hyaluronzuur is een kampioen in hydratatie en door dit aan te vullen in de huid laat het rimpeldiepte afnemen. Hyaluron en collageen zijn de belangrijkste stoffen in de huid. Ze zorgen ervoor dat de huidstructuur ‘vol’ blijft. Het is het collageen dat verantwoordelijk hiervoor is, maar het is het hyaluron dat de collageen cel voedt. Hyaluronzuur zorgt simpel gezegd voor hydratatie en volume. Collageen voor structuur en stevigheid. Deze stoffen werken samen maar je kunt de stoffen dus niet helemaal met elkaar vergelijken. Collageen is een cellen groep die een bijzondere rekbaarheid heeft. Vergelijk de collageenvezel met rubber. De cel wordt wel miljoenen keren gerekt en de rekbaarheid wordt minder naarmate we ouder worden. Hyaluron is erg belangrijk om de conditie van het collageen zo hoog mogelijk te houden en te hydrateren. Zo houden we zolang mogelijk een rekbare cel en dat geeft een jeugdig uiterlijk.
Voordelen
Er zijn veel redenen om van Hyaluronzuur in je verzorgingsroutine mee te nemen. Dit zijn enkele van de belangrijkste voordelen op een rijtje:
- Het heeft antioxiderende eigenschappen, wat betekent dat het kan helpen de huid te beschermen tegen schade door vrije radicalen.
- Een diepe natuurlijke vochtinbrenger, die zorgt voor betere vochtopname en vochtverlies tegengaat, waardoor de huid een gezonde, stevige uitstraling krijgt.
- De antibacteriële eigenschappen zorgen dat Hyaluronzuur de wondgenezing bevordert.
- Als een belangrijk onderdeel van de huid, is Hyaluronzuur effectief in het helpen behouden van de elasticiteit en geeft volume waardoor rimpeldiepte wordt vermindert
Aanvullen
Het goede nieuws is: hyaluronzuur kun je van buitenaf aanvullen. Dit kan op meerdere manieren: door het te injecteren in de huid, door het op de huid aan te brengen via crèmes of lotions en door huidverbeterende supplementen met hyaluronzuur in te nemen.
Op de huid
Als je hyaluronzuur op de huid smeert, bijvoorbeeld in de vorm van een crème, dan verbetert door de vochtbindende eigenschappen de huidstructuur. De huid voelt zachter, is soepeler en houdt beter vocht vast. Droogte lijntjes zijn minder zichtbaar. Het hyaluronzuur zorgt ook nog eens voor een betere opname van je andere huidverzorgingsproducten. Ze worden als het ware geseald door het hyaluronzuur, waardoor ze langer de tijd hebben om in te werken.
In de huid
Het effect van hyaluronzuur in de huid is heel anders. Hyaluronzuurmoleculen zijn veel te groot om in de huid te kunnen dringen. Wil je dat de huid hyaluronzuur opneemt, dan moeten de moleculen in kleine stukjes 'opgeknipt' worden. Die verliezen dan echter hun vochtvasthoudende eigenschappen. En hebben dus geen effect. Onderzoek heeft aangetoond dat nano-moleculen (in stukjes geknipte hyaluronzuurmoleculen) het immuunsysteem kunnen aantasten, waardoor huidveroudering uiteindelijk juist versnelt. Een averechts effect dus. Ondanks veel onderzoek op dit gebied is er nog veel onduidelijk wat betreft de schadelijkheid voor het lichaam. Vooralsnog is hyaluronzuur smeren dus vooral relevant op de huid. Niet in de huid.
Nutricosmetics
Door hyaluronzuur te slikken, hoeft het niet eerst door je huid heen. Oftewel: opknippen in kleine deeltjes is niet nodig bij deze toepassing. Zogenoemde 'nutricosmetics' (powerfoods voor je huid) die hyaluronzuur bevatten, zorgen voor aanvulling van hyaluronzuur en stimuleren de aanmaak ervan. Dat doen ze onder meer door bouwstoffen als glucosamine, chondroitine of vitamine C voor hyaluronproductie te leveren.
Hyaluron zit in veel huidverzorgingsproducten maar het effect is tijdelijk.
Doordat hyaluronzuur zo goed vocht kan vasthouden, zie je inderdaad minder fijne lijntjes op de huid. Je vindt de stof dan ook in veel antirimpelproducten terug. Ook wordt hyaluronzuur gebruikt bij cosmetische behandelingen met fillers. Een injectie met hyaluronzuur kan er namelijk voor zorgen dat bepaalde plekken in het gezicht tijdelijk weer meer volume krijgen en rimpels worden ‘opgevuld’. Tijdelijk, want de stof wordt uiteindelijk weer afgebroken in de huid. Opnieuw blijft het échte wonder uit. Want hoewel onderzoek laat zien dat hyaluronzuur aangebracht wordt op de huid, de huid hydrateert en de rimpeldiepte laat afnemen, kan het bestaande rimpels ten gevolge van zonschade niet verminderen.
Let goed op je huidtype
Hyaluronzuur is geschikt voor elk huidtype. Het ingrediënt werkt echter het beste in een vochtige omgeving. Bij een droge huid zijn er daarom extra ingrediënten in een crème nodig om de stof zijn werk het beste te laten uitvoeren. Dit zijn ingrediënten die een ‘laagje’ op de huid achterlaten en hiermee voorkomen dat vocht ontsnapt. Deze stof vind je naast hyaluronzuur terug in de Moisturizer voor de normale tot droge huid én normale tot vette huid. Zijn dergelijke stoffen niet toegevoegd, bestaat de kans dat de werkzaamheid van hyaluronzuur niet optimaal is. Bij een vette huid zijn er geen extra ingrediënten nodig door de aanwezigheid van voldoende talg.
Ook bij de afbraak van hyaluronzuur is de zon de grootste boosdoener
Nog even goed om te weten: de zon is de grootste boosdoener achter het afbraakproces van hyaluron in de huid. Wil je je huid jong en mooi houden, dan is goede zonbescherming toch weer het belangrijkste. Want je kunt natuurlijk nog zulke mooie crèmes smeren of je geld uitgeven aan supplementen, als je je huid niet beschermt tegen de stralen van de zon, is het een beetje dweilen met de kraan open.
Hyaluron gezichtsbehandelingen
Er zijn ook Hyaluronzuur behandelingen. Heb jij interesse in een hyaluron behandeling? Neem dan een kijkje bij de onderstaande behandelingen voor meer informatie.