Superfood: Acai bes

De acaibes is een echte super food die heel hoog in de ranking staat als het gaat om vitamines, mineralen, antioxidanten en omega 3-6 en 9 verzuren. Acaibes beschermt en voedt niet alleen de huid maar helpt tevens bij het afslanken, regenereert het lichaam en met name de cel. Daarom is deze “superfood” ingelijfd in ons assortiment.

Wat voor soort fruit is acai? 

Acaibes is een vrucht die oorspronkelijk uit Centraal- en Zuid-Amerika komt. Hij groeit aan de açaizeiro-palm, die vooral voorkomt in moerassige gebieden en waarvan de botanische naam “Euterpe oleracea” is. Bij ons wordt de plant ook wel “koolpalm” genoemd. Acai staat bekend als Braziliaanse wonderbes: in Brazilië wordt de vrucht al eeuwenlang voor gezondheidsdoeleinden geconsumeerd. Vanwege de hoge nutriëntendichtheid wordt de bes nu wereldwijd als superfood beschouwd. In Nederland zijn de bessen gedroogd, in poedervorm, als vruchtensap en in capsules verkrijgbaar.

Vitamines  

Dankzij het hoge gehalte aan voedingsstoffen met een overvloed aan vitamines en mineralen is de acaibes een wereldwijd gehypete superfood. Zo bevat acai vitamine B1, B2, B3, B6, vitamine C, D3, E. Het is rijk aan vezels, proteïnen, omega 3, 6 en 9. Bovendien bevat de acaibes mineralen die van belang zijn voor diverse stofwisselingsprocessen. Deze omvatten ijzer, magnesium, natrium, fosfor, zink, koper en kalium. Vooral ijzer (4,3 mg/100 gram) en magnesium (21 mg/100 gram) zijn voor een vrucht in een relatief hoge concentratie aanwezig.

Meer energie

Voornamelijk sporters zweren bij het powerfruit. De acai is voor hen een waardevolle energieleverancier. Dit komt door theobromine, een stof vergelijkbaar met cafeïne. Theobromine zorgt ervoor dat de bloedvaten worden verwijd en stimuleert de hartspier en gladde spierweefsels. 

Immuun booster 

De acai is een echte immuunsysteem booster door de vele antioxidanten en de fysosterolen die de bes bevatten. Bovendien zorgen fysosterolen ervoor dat het cholesterolgehalte in het bloed verlaagd wordt.

Anti-aging

Een andere bijkomstigheid is dat de acaibes een hoge gehalte antioxidanten bevat. Een anti-verouderende werking en bescherming van de lichaamscellen, tegen vrije radicalen, zijn hier de voordelen van. Een gebrek aan antioxidanten versnelt het verouderingsproces. Lichamelijke veroudering is namelijk een gevolg van schade door vrije radicalen, bijvoorbeeld aan huid en bindweefsels. Antioxidanten leveren een positieve bijdrage aan het behoud van de elasticiteit van de huid. Als je voldoende antioxidanten binnenkrijgt, kun je de vorming van rimpels vertragen. Omgedraaid bevordert bijvoorbeeld roken de veroudering van de huid doordat het extra schade door vrije radicalen veroorzaakt.

Dieet  

Bij het afvallen wordt vaak gebruik gemaakt van acai, zo bevat de bes veel aminozuren dat spierherstel bevorderd en het uithoudingsvermogen verbeterd. Bovendien wordt de eetlust verminderd en heeft acai een positieve werking op het verbranden van lichaamsvet.

Cognitieve functies 

Het laatste voordeel is dat de mineralen fosfor en ijzer zorgen ervoor dat hersenfunctie wordt gestimuleerd. Dit zorgt onder andere voor een betere concentratie.

 

Acai toepassen 

Met een handvol gedroogde of gevriesdroogde acaibessen kun je je kommetje muesli verrijken of je kunt ze gebruiken als topping voor een bowl of salade. Acaipoeder wordt verkregen uit het extract van de acaibes.  Een dosering van 5 tot 10 gram kun je mengen met muesli, yoghurt of drankjes. 

Gerelateerde producten: